Luchtvochtigheid

In de lucht die ons omringt zit een  hoeveelheid verdampt water. Hoeveel water er in de lucht kan zitten, is afhankelijk van de temperatuur. Als de temperatuur hoog is kan er veel waterdamp opgenomen worden. Als de temperatuur laag is, kan de lucht slechts een kleine hoeveelheid waterdamp bevatten.

De mate waarin de lucht verzadigd is met waterdamp wordt de relatieve lucht vochtigheid genoemd, die wordt uitgedrukt in procenten. Is de lucht geheel verzadigd met waterdamp, dan spreken we van 100% relatieve vochtigheid; is de lucht helemaal droog (wat zelden voorkomt) dan is er sprake van 0% luchtvochtigheid.

Als de temperatuur van de lucht stijgt en de hoeveelheid aanwezige waterdamp blijft het zelfde, dan zal de relatieve vochtigheid dalen. Immers verhoudingsgewijs kan er bij een hogere temperatuur meer vocht in de lucht. 
Omgekeerd, als de temperatuur daalt, kan er juist minder water in de lucht en moet een deel van dat water zelfs in gecondenseerde vorm uit de lucht worden gewerkt. Dat verschijnsel kennen we allemaal als bijvoorbeeld de ramen aanslaan, buiten het gras nat wordt in de koude avondlucht, of buiten de auto's een gecondenseerd dak krijgen. Het dauwpunt is dan bereikt.

Binnenshuis, waar gestookt wordt, kan de relatieve vochtigheid grote verschillen vertonen, zeker als er op z'n tijd geventileerd wordt met buitenlucht. De waarden binnenshuis gemeten, kunnen uiteenlopen van 30% tot 80 a 90%.
Buiten is de weersgesteldheid vaak bepalend voor de hoeveelheid vocht in de lucht. Mooi weer met zon, geeft weinig vocht in de lucht, regenachtig weer en dikke bewolking veel meer.

Vroeger hadden veel vrouwen een goed gevoel voor de luchtvochtigheid; zij moesten immers beoordelen of de was aan de waslijn buiten snel zou drogen. Met mooi droog, winderig en zonnig weer is de was in een wip droog.  Tegenwoordig is de droogtrommel gewillig, zeker als je op www.wolderwijdweer.nl kunt zien dat de luchtvochtigheid meer dan 70% is.  
 

Hieronder ziet u de ontwikkeling van de relatieve luchtvochtigheid van
de afgelopen drie dagen


Relatieve luchtvochtigheid afgelopen 3 dagen.     Bron:  Wolderwijdweer