De Maan:

Als bovenstaand plaatje niet wordt geopend, installeer dan eerst JAVA op uw computer
o.a gratis te downloaden op http://www.java.com/nl/
Uitleg en wetenswaardigheden over de maan
Maan t.o.v. de aarde
Diameter: 3.476 km
Omtrek:
10.914 km
  (π.d = 3.14 x 3476)
Oppervlakte: 
41.000.000 km2.
                   (4
π r2 =  4x3.14x 1738 x 1738)
Inhoud: 
22.000.000.000 km3 of 22. 109 km3
                  
(4/3 π r3 =  4/3 x 3.14x 1738 x 1738 x 1738))
Afstand tot de aarde min: 
364.400 km
                              max:
406.730 km
Draait om de aarde in: 27.3 dagen
Baansnelheid om de aarde: 3600 km per uur
Maancyclus: 29.53 dagen
Diameter aarde: 12.756 km
Omtrek aarde: 40.053 km
Opp. aarde: 514.000.000
(13 x zo veel als de maan)

 
Wat zien we
Als we naar boven kijken en de maan zien, kijken we vanaf aarde altijd tegen dezelfde kant van de maan aan. Pas in 1959 zijn er (m.b.v. de ruimtesonde Loena 3) foto's van de achterkant gemaakt.


de maanzijde die wij zien (voorzijde)                 achterzijde                  
 
Dat de maan zo keurig met zijn gezicht naar de aarde blijft draaien, zit het in het feit dat de maan precies 1 keer rond zijn as gaat (t.o.v. het sterrenstelsel), in de periode die hij nodig heeft om één keer rond de aarde te draaien.


Schijngestalten:
Het lijkt alsof de maan schijnt. In werkelijkheid zien we het licht van de zon dat op de maan schijnt. Doordat de maan rond de aarde draait, krijgen we per dag een ander beeld van de maan. De maan neemt over een periode van 29.53 dagen de hiernaast staande schijnvormen aan. Daarna begint het van voren af aan. Dit patroon ziet u in nevenstaand figuur
 

Hiernaast ziet u een schematische afbeelding van de schijngestalten. Het zonlicht komt van rechts waardoor de maan aan de rechterkant kant belicht wordt.

De maan draait in 29.53 dagen rond de aarde en neemt telkens vanaf de aarde gezien een andere schijngestalte aan. Deze schijngestaltes vindt u afgebeeld in de gele cirkel.

Klik op de tekening voor een vergroting


Hieronder ziet u ze nog een keer op een rijtje met de benamingen eronder

            
                            Nieuwe  maan              eerste kwartier                   volle maan                  laatste kwartier          
 

Noordelijk en zuidelijk halfrond
Leuk om te realiseren is dat we vanaf iedere plek van de aarde (vooropgesteld dat je de maan kunt zien) dezelfde maan zien
Als u een keer op het zuidelijk halfrond geweest bent, dan weet u dat u de maan daar net andersom ziet als bij ons. Zoals hierboven worden de schijngestalten altijd vertikaal getekend. In werkelijkheid zie de maan altijd onder een hoek. Op het zuidelijk halfrond zie hem precies op z'n kop en gaan de maanstonden dus ook net andersom


Noordelijk halfrond    Zuidelijk Halfrond

 

Afstand
Toen de Amerikanen op de maan waren hebben ze een reflector op de maan geplaatst. M.b.v. deze reflector en een laserstraal kan men de afstand van de maan tot de aarde tot de centimeter nauwkeurig vaststellen. Hoewel de maan een soort elipsbeweging rond de aarde maakt, heeft men kunnen meten dat de afstand tussen de aarde en de maan jaarlijks 3 cm groter wordt. Kunnen we niet wakker van liggen.


Getijden:

De aantrekkingskracht van de maan en de zon zorgen bij ons op aarde voor de getijden. Het water op aarde wordt als het ware naar de maan toegetrokken. Doordat de maan om de aarde draait en bovendien de aarde om haar as, krijg je een patroon van waterverplaatsing welke wij kennen als eb en vloed.

Staan de zon, de maan en de aarde op één rijtje, dan speelt ook de aantrekkingskracht van de zon nog een rol en is er sprake van springvloed en/of  hoog hoog water

 


Draaisnelheid:
Bovenaan deze pagina kunt u lezen dat de maan één keer per 27.3 dagen rond zijn as draait. Daarna leest u dat één cyclus van maanstonden precies 29.53 dagen duurt. Dat klinkt niet logisch. Gedurende de tijd dat de maan om de aarde draait, draaien de aarde en de maan samen ook nog eens een stuk om de zon. Als de maan 360 graden om zijn as is gedraaid, zijn aarde en maan samen zo'n 30 graden om de zon gedraaid. Om de maan dus weer haaks op de zon en de aarde te krijgen, moet hij dus een stukje verder doordraaien en daar is hij nog een dikke twee dagen extra mee kwijt. In praktijk praten we altijd in termen van de maancyclus (van nieuwe maan tot nieuwe maan = 29.53 dagen) 

Een begrijpelijke uitleg en een leuke illustratie omtrent dit onderwerp vindt u op: http://www.urania.be/sterrenkunde/hemelmechanica/aarde-maan.php
Ook bovenstaande illustratie is van deze site afkomstig en is te vergroten door erop te dubbelklikken
 

Nog wat leuke feiten:
Leeftijd maan:
De maan schijnt 4,6 miljard jaar oud te zijn. De geleerden zijn het er over eens dat hij is ontstaan doordat een groot hemellichaam in botsing is gekomen met de aarde, waardoor een stuk van de aarde is afgebroken en de maan is gaan vormen.

Zonsverduistering:
Als de maan, bij nieuwe maan,  precies tussen de zon en de aarde staat, is er sprake van een zonsverduistering. Heel toevallig past de maan, qua zichtbare grootte, exact voor de zon, waardoor een totale zonsverduistering mogelijk is. Dit komt echter maar heel sporadisch voor en dan ook nog uitsluitend op een bepaalde plaats op aarde.

Maansverduistering:
Als het volle maan is, kan het voorkomen dat de zon, de aarde en de maan precies op een rijtje staan. In dat geval bevindt de maan zich in de schaduw van de aarde en is er sprake van een maansverduistering. Doordat de aarde veel groter is dan de maan, komen maansverduisteringen veel vaker voor. En totale maansverduisteringen zijn niet uitzonderlijk. Het leuke is dat een maansverduistering op het zelfde moment op de hele wereld zichtbaar is, in tegenstelling tot een zonsverduistering. 

De draaisnelheid van de aarde:
De maan zorgt ervoor dat de aarde minder snel draait, zou de maan er niet zijn dan duurde een etmaal iets van 8 uur en hadden we hier een heel ander klimaat, met onder meer enorme windsnelheden tot boven de 300 km per uur.

Neil Armstrong:
In juli 1969 was Neil Armstrong de eerste mens die voet op maan zette. Hij vloog in de Apollo 11 van de aarde naar de maan. Toen hij de maan betrad, sprak hij de legendarische woorden:
"That's one small step for man, one giant leap for mankind." Overigens zijn er in totaal maar 12 mensen op de maan geweest.

De Zwaartekracht
Als je op de maan loopt ondervindt je maar 1/6 van de zwaartekracht zoals hier op aarde. Dit komt doordat de massa van de maan veel kleiner is dan de massa van de maan. Maanreizigers krijgen hierdoor een vreemde manier van lopen, de zogenaamde "moonwalk"
Over zwaartekracht: http://www.eddyechternach.nl/artikelen/zwaartekracht.html

Fabeltjes, romantiek en bakerpraat:
Rond de maan hangt een enorme romantiek. Een heleboel zaken lopen anders als het volle maan is. Vaak slaat het weer om bij nieuwe of volle maan. Zaad moet je zaaien bij nieuwe maan en de kiemen groeien het beste bij volle maan. Bij volle maan worden mensen romantisch. Laatst was er een geleerde die zelfs uitgevonden had dat mensen vaker dronken zijn met volle maan. Het aantal bevallingen schijnt groter te zijn met volle maan. Hout schijnt droger te zijn als je hout kapt met nieuwe maan. De weerwolf schijnt activer te zijn met volle maan en zo zijn er talloze zaken die aan de maan worden toegeschreven.

Gewoon leuk om eens over na te denken als je omhoog kijkt en denkt .... "daar staat ie".