Solar Radiation

Ook als het bewolkt is bereiken de stralen van de zon nog steeds de aarde. Dat kun je zien want het is licht. De bewolking filtert praktisch al het UV-licht weg, waardoor de UV-index vrijwel 0 is, maar andere golflengten gaan dwars door de bewolking heen..
Er bereikt dus nog steeds een grote hoeveelheid energie de aarde, die de aarde verwarmt.
Die hoeveelheid energie die de aarde bereikt (of het nou bewolkt is of niet) wordt de Solar Radiation of ZonneStraling genoemd. Helemaal eerlijk is die naam niet, want niet alleen de zon straalt warmte op de aarde; ook andere sterren (allemaal tezamen) zorgen voor een minieme hoeveelheid warmte, die bij de Solar Radiation in zit.

Veelal zie je dat de intensiteit van de Solar Radiation gelijk op gaat met de UV-index. Dit komt uiteraard doordat de hoeveelheid energie die een onbewolkte aarde bereikt nou eenmaal groter is dan met bewolking. De Solar Radiation meting gaat echter veel verder dan de UV-index-meting, want het meet ook de zonne energie vlak na zonsopkomst en voor zonsondergang en zoals gezegd ook bij bewolking en eigenlijk ook zelfs 's nachts. 

Solar Radiation wordt uitgedrukt in Watts / m2.  

De Solar Radiation is onder andere belangrijk voor het bepalen van
de Evapo Transpiratie of
ET
.

Hieronder treft u een overzicht aan van de hoeveelheid gemeten Solar Radiation in de afgelopen drie dagen


Solar Radiation van de laatste 3 dagen.    Bron: Wolderwijdweer.