UV-Index

Het zonlicht dat het aardoppervlak bereikt is vrijwel nooit gelijk qua intensiteit. Uiteraard spelen de wolken daar de grootste rol bij, maar ook hoge sluierbewolking  en stofdeeltjes in de lucht zorgen ervoor dat de UltraViolette (UV) straling in het zonlicht de aarde moeilijker kan bereiken.  Ook de hoek waaronder het licht de aarde bereikt, is van invloed. Hoe rechter de zon boven het aardoppervlak staat, hoe meer UV-straling we meten. Dus 's morgens als de zon opkomt en 's avonds als de zon weer ondergaat is de straling het kleinst en rond het middaguur, als de zon het hoogst aan de hemel staat, is de UV-straling het hoogst.
Daarnaast is het seizoen nog eens bepalend voor de algemene hoogte van de zon.
's Zomers staat de zon hoog aan de hemel en geeft hij meer UV-straling dan 's winters als het zonlicht de dampkring onder een scherpe hoek raakt.


Tot slot speelt ook de Ozonlaag rond de aarde een grote rol bij de filtering van UV-licht. Hoe dunner de Ozonlaag hoe groter de UV-intensiteit en omgekeerd, hoe dikker de Ozonlaag, hoe minder UV-intensiteit. (We gaan in dit kader niet verder in op milieuomstandigheden die de Ozonlaag afbreken).

De intensiteit van de zon wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze index kent in Nederland waarden van 0 tot 10. Rond de evenaar kan de index wel oplopen tot 15 16. 

Onze huid wordt bruin door UV-licht. Te veel UV-licht geeft verbranding. De huid wordt dan rood en pijnlijk. Na een paar dagen geneest de huid weer en zal vaak vervellen.
Stellen we onze huid te veel, en te lang bloot aan hoge UV-intensiteiten, dan verhogen we daarmee de kans op huidkanker. Mensen met een gevoelige huid lopen hierop een veel groter risico dan mensen met een donkere en ongevoelige huid.

Als u wilt weten welk type huid u heeft, volg dan de volgende link naar de internetsite van de kankerbestrijding.  Huidtype test . Op deze site kunt u ook volop adviezen vinden over de tijd die u in de zon mag liggen bij een bepaalde UV-index en de beschermingsfactoren van zonnebrandcreme die u zou moeten gebruiken bij uw specifieke huidtype.
www.wolderwijdweer.nl biedt u in ieder geval de meest recente en dichtstbijzijnd gemeten UV-index aan ter voorkoming van huidproblemen nu en wellicht ook later.

Temperatuur speelt overigens bij dit verhaal geen rol. U kunt bijvoorbeeld ernstig verbranden bij een temperatuur van 5 graden Celcius. Denk hierbij aan een wintersportvakantie hoog in de bergen in de maand maart.

In het algemeen geldt dus:

HOE HOGER DE UV-INDEX
DES TE VOORZICHTIGER MOET U MET DE ZON OMGAAN
MENSEN MET EEN GEVOELIG HUIDTYPE MOETEN EXTRA VOORZICHTIG ZIJN
 

Tot slot ziet u hieronder het verloop van de UV factor van de afgelopen 3 dagen gemeten door Wolderwijdweer

 
UV index van de afgelopen drie dagen. Bron Wolderwijdweer.